ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | 3οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα στους 3ους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

 

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2021

Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα και, παρά το εμπόδιο της πανδημίας, απέδειξε με την υποδειγματική διοργάνωση των «3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού», ότι μπορεί ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες να τα καταφέρει ιδανικά. Στη διεθνή αθλητική γιορτή της Αθήνας πήραν μέρος 3.500 αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενοι κι έστειλαν μηνύματα συναδέλφωσης των λαών και δια βίου άθλησης. Από ελληνικής πλευράς, η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας συγκέντρωσε τα περισσότερα μετάλλια και κατέλαβε τη 2η θέση στη γενική κατάταξη με 12 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. 

Οι αθλητές και αθλήτριες από τις 37 χώρες που μετείχαν μέρος στη διοργάνωση, θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες των εντυπώσεων, ενθουσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία, εκστασιασμένοι από τον ελληνικό πολιτισμό και ικανοποιημένοι από τις συνθήκες διαμονής, μετακίνησης και συμμετοχής στους Αγώνες της Αθήνας, οι οποίοι θα μείνουν στην ιστορία του θεσμού ως σημείο αναφοράς. Πλέον οι χιλιάδες συμμετέχοντες, έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές για να στείλουν το μήνυμα πως η Ελλάδα, αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και έχουν ως στόχο να προβάλλουν τα θετικά οφέλη της άθλησης και την ιδιαίτερη αξία που έχει αυτή, για τους εργαζόμενους. Ο Ελληνικός Οργανισμός Εργασιακής Άθλησης και Υγείας ανέλαβε τη διοργάνωση και, εν μέσω πανδημίας, την έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.  

«Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί η πανδημία έφερνε συνεχώς εμπόδια. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως οι Αγώνες διεξήχθησαν και έστειλαν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα όπου μπορούν να διεξαχθούν διεθνείς διοργανώσεις. Οι συμμετέχοντες έφυγαν από τη χώρα με τις ωραιότερες εικόνες και τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι Έλληνες αθλητές και αθλούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους ξένους συναδέλφους τους σε μία αθλητική γιορτή. Αυτή η διοργάνωση αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για να απογειώσουμε και στην Ελλάδα τον εργασιακό αθλητισμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη αλλά και όλους όσοι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Σπύρος Καραβούλης. 

Σε ότι αφορά τις συμμετοχές, η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε μέσα στις τρεις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Έλληνες αστυνομικοί, ανάμεσα στους οποίους η πρωταθλήτρια του στίβου Ανδριάνα Φέρρα, ο παλαιστής Σπύρος Κουντουρατζής κ.α., αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές. Τα μέλη της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος κατέκτησαν συνολικά 12 χρυσά, έξι ασημένια και τέσσερα χάλκινα. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η γαλλική ομάδα Association Veolia Club (14-8-9) και στην 3η η Federatation of Amatuer Workers Sports of Iran (6-6-4).  

Πολυπληθής ήταν και η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την οποία αγωνίστηκε στην κολύμβηση και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Η ομάδα της Γ.Γ.Α. συνέλεξε επτά χρυσά, τρία ασημένια και δύο χάλκινα. 

Με την ομάδα της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες αγωνίστηκαν πολλοί παλαιοί πρωταθλητές μας, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Γιώργος Τζελίλης που κατέκτησε το χρυσό στο kettlebell. Οι επόμενοι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού θα διεξαχθούν το 2022 στο Μεξικό. 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εργασιακής Άθλησης και Υγείας διοργανώνει κάθε Οκτώβριο τους Εθνικούς Αγώνες με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων.           

Συνδιοργανώτρια των «3ων Παγκοσμίων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού» ήταν η Περιφέρεια Αττικής. Ως δράση είχε ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και είχε τις αιγίδες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Βάρης Βούλας Βάρκιζας, του Δήμου Γλυφάδας, του Δήμου Γαλατσίου, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλών ακόμη φορέων και εθνικών ομοσπονδιών. 

Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι: AEGEAN, Henry Dunant Hospital Center, The Mall Athens, AVANCE, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», Στάδιο 2020, ΟΑΣΑ και ΣΤΑ.ΣΥ. Official travel partner: Erasmus. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΑσπορ, Πρώτο Πρόγραμμα, Η Καθημερινή, gazzetta.gr, Liquid Media, ΠΣΑΤ, Hellenic Daily News.